Care sunt avantajele unei instalatii electrice fotovoltaice?
Numarul gospodariilor care opteaza pentru instalatii electrice fotovoltaice creste foarte mult de la o luna la alta. Intr-o lume in care se pune mare pret pe reducerea emisiilor de carbon si pe schimbarile climatice, sursele de energie regenerabila devin din ce in ce mai importante.
Printre acestea se numara si energia solara. In momentul in care vine vorba despre panouri fotovoltaice, precizam faptul ca acestea reprezinta principala metoda de a transforma lumina soarelui in electricitate.
Instalatii electrice fotovoltaice
Atunci cand vine vorba despre astfel de instalatii, precizam faptul ca acestea sunt sisteme care transforma energia luminoasa directa a soarelui in energie electrica, cu ajutorul unor panouri solare. Acestea din urma sunt alcatuite din celule fotovoltaice. Acestea sunt straturi subtiri de siliciu si alte materiale semiconductoare. In momentul in care aceste celule sunt lovite de lumina soarelui, electronii sunt eliberati, creand astfel un curent electric.
Avantajele si dezavantajele instalatiilor electrice fotovoltaice
Exista cateva avantaje semnificative care pot fi asociate cu aceste instalatii electrice fotovoltaice. Le veti descoperi pe scurt in cele ce urmeaza atat avantajele cat si dezavantajele:
1. Avantajele uneu instalatii electrive fotovoltaice
Panourile fotovoltaice ofera energie curata, verde. In timpul generarii de energie electrica cu panouri fotovoltaice, nu exista emisii nocive de gaze cu efect de sera, astfel incat solarul fotovoltaic este ecologic.
Energia solara poate fi disponibila aproape oriunde exista lumina solara, ceea ce de asemenea este un alt avantaj al acestui tip de instalatii electrice fotovoltaice. In plus, energia solara este adecvata in special pentru retelele de energie inteligente cu generare de energie distribuita.
Costul panourilor solare este mai avantajos in prezent, decat in trecut. Si de asemenea, este de asteptat sa continue sa scada in urmatorii ani in consecinta. Panourile solare fotovoltaice dispun intr-adevar de un viitor foarte promitator atat pentru viabilitatea economica, cat mai ales, pentru durabilitatea mediului.
Costurile cu privire la operarea si intretinerea panourile fotovoltaice sunt considerate scazute, aproape neglijabile, in comparatie cu costurile altor sisteme de energie regenerabila.
De asemenea…
Aceste panouri fotovoltaice nu au piese mecanice in miscare, cu exceptia cazurilor de baze mecanice de urmarire a soarelui; prin urmare, au mult mai putine spargeri sau necesita mai putina intretinere decat alte sisteme de energie regenerabila (de exemplu, turbinele eoliene).
Panourile fotovoltaice sunt total silentioase, ceea ce inseamna ca nu produc deloc zgomot; prin urmare, sunt o solutie perfecta pentru zonele urbane si pentru aplicatii rezidentiale.
Deoarece energia solara coincide cu necesarul de energie pentru racire, panourile fotovoltaice pot oferi o solutie eficienta la varfurile cererii de energie, mai ales in lunile calde de vara, unde cererea de energie este mare.
Panourile solare rezidentiale sunt usor de instalat pe acoperisurile cladirilor sau chiar si pe sol, fara a interfera cu stilul de viata rezidential. Acesta este un alt avantaj al acestor instalatii de panouri electrice fotovoltaice, precum toate cele de mai sus. Vom trece in revista si cateva dezavantaje pe scurt.
2. Dezavantajele instalatiilor electrice fotovoltaice
De asemenea, cand vine vorba despre instalatii electrice fotovoltaice, trebuie precizat ca acestea au si o serie de dezavantaje. Ca in toate sursele de energie regenerabila, energia solara are probleme de intermitenta ; nu straluceste noaptea, dar si in timpul zilei poate avea probleme cand vremea este innorata sau ploioasa. In consecinta, intermitenta si imprevizibilitatea energiei solare fac ca panourile de energie solara sa fie o solutie mai putin fiabila.
Pentru o alimentare continua cu energie electrica, in special pentru conexiunile la retea, panourile fotovoltaice necesita nu doar Invertoare, ci si baterii de stocare. Acestea crescand astfel considerabil costul investitiei pentru panourile fotovoltaice.