miercuri , septembrie 27 2023
Home / Casa si Gradina / Proiectare Instalatii Curenti Slabi

Proiectare Instalatii Curenti Slabi

Ce trebuie sa stim despre o proiectare instalatii curenti slabi?

Nu toata lumea discuta despre proiectare instalatii curenti slabi in viata de zi cu zi. Din acest motiv, exista persoane care probabil nu au auzit de curentii slabi si nu stiu ce rol au acestia.

Acest articol va aduce la cunostinta informatii de baza pe care trebuie sa le cunoasteti referitor la acest subiect. Cititi cu mare atentie si aflati cele mai importanta informatii despre curentii slabi.

Este nevoie de o proiectare instalatii curenti slabi?

Este posibil sa va fi pus deja aceasta intrebare, imediat dupa ce ati citit titlul articolului, si raspunsul este da. Este necesara o proiectare instalatii curenti slabi, iar in continuare aflati mai multe detalii despre acesti curenti.

Instalatia de curenti slabi este parcursa de catre curentii mici dat fiind faptul ca puterea receptoarelor este mica si tensiunile de alimentare sunt mici.

Atunci cand vine vorba despre astfel de instalatii, exista trei categorii de instalatii curenti slabi:

1. Instalatii pentru semnalizari acustice si optice (instalatiile pentru sonerii, instalatiile de avertizare incendii).

2. Instalatii electrofonice (instalatii pentru telefonie, interfon, radioamplificare).

3. Instalatii de ceasuri electrice.

Instalatiile soneriilor au rolul de a produce un semnal acustic pe cale electrica. Acest lucru se intampla prin simpla apasare a unui buton al soneriei care se poate afla in diferite puncte ale cladirii.

Proiectare Instalatii Curenti SlabiIn ceea ce priveste instalatiile de avertizare incendii, este lesne de inteles ce rol indeplinesc acestea. Ele avertizeaza izbucnirea unui incendiu prin intermediul unei centrale. Avertizarea este facuta automat de catre detectorii de fum sau temperatura. Se poate face avertizarea si in mod manual, prin actionarea anumitor butoane.

Detectoarele de fum au contacte normal inchise si se insereaa in circuit. In momentul in care este detectat fumul, detectorul isi deschide contactul, lucru semnalizat atat optic cat si acustic de centrala.

Butoanele de avertizare incendii au contact deschis si sunt conectate in circuit paralel. Acestea sunt amplasate intr-o cutie metalica, pe pozitia apasat. Sunt pastrate in pozitia respectiva cu ajutorul unui capac cu sticla.

Proiectare Instalatii Curenti Slabi

In ceea ce priveste instalatiile de radioamplificare, si acestea necesita o proiectare instalatii curenti slabi. Acestea au scopul de a transmite programul radio sau programul propriei statii la o mare distanta in anumite puncte din cladire.

Elementele instaatiei de radioamplificare sunt sursa de semnal, statia de amplificare, conductoarele electrice, tablourile electrice si difuzoarele. Important de mentionat este faptul ca o proiectare instalatii curenti slabi pentru radioamplificare permite montarea a 20 – 30 difuzoare in paralel.

Nu in ultimul rand, amintim instalatiile de ceasuri electrice. Rolul lor este sa indice ora exacta in diferite puncte ale unei cladiri sau institutii. Aceste instalatii sunt alcatuite din ceasul principal, ceasuri secundare si nu in ultimul rand, conducte de legatura.

Ceasurile secundare sunt conectate pe o linie in paralel maxim 70. Cat despre easul principal, acesta este cu pendul actionat electric. In paralel cu sursa de alimentare exista si o sursa de alimentare de siguranta. Aceasta se cupleaza in cazul in care pe reteaua electrica nu exista tensiune. Referitor la tensiune, aceasta poate fi de 12V, 24V, 32V sau 60V.

Concluzie

Asadar, acest articol v-a aratat pentru ce este nevoie de o proiectare instalatii curenti slabi. Trebuie sa avem aceste cunostinte la indemana mereu pentru ca folosim telefonul, interfonul, etc. La locul de munca putem vedea de asemenea sistemele de stingere a incendiilor, si trebuie sa avem cunostinte despre acestea.

Check Also

Statie Asfalt Brasov

Statie Asfalt Brasov

Ce factori influenteaza pretul asfaltarii cu asfalt de la o statie asfalt Brasov? Afaltul fabricat …

Close